Pitch je OR advies! Hoe je inspirerend en overtuigend je advies kunt presenteren.

De meeste energie bij het afhandelen van adviesaanvragen door de OR gaat zitten in het voorbereiden ervan. Een enkeling buigt zich over het opschrijven. En dan? De bal ligt bij de bestuurder.

Herken je dit? Een gemiste kans! Want het doel is toch om de bestuurder in beweging te krijgen. En dat doe je niet alleen met afgewogen inhoud, maar vooral ook met een inspirerende en overtuigende presentatie. Het valt ons als communicatie- en beïnvloedingsspecialisten op, dat menig OR het minder interessant vindt om hier aandacht aan te besteden. Of is het spannend, omdat het ook een persoonlijke vaardigheid is?

Praktische tips

We maken de drempel kleiner en geven je graag een aantal praktische tips:

 • Meer dan alleen je verhaal doen
  Voorkom dat je vooral een verhaal gaat ‘zenden’. Het moet ook overkomen bij de ontvanger. Maak de inhoud interessant voor de ander en maak ook contact met de ander. Bedenk eens hoe het zou zijn als je de rollen omdraait. Verplaats je in de ander en ontdek wat deze persoon in beweging brengt. Doe moeite om het verhaal interessant en relevant voor de ander te maken!
 • Leer van sales-(verkoop)-presentaties
  Een goede pitch brengt mensen in beweging. Maakt duidelijk waarom iemand in actie moet komen. Een goede salespresentatie geeft een heldere uiteenzetting van wat de ander of wat je eventueel samen gaat doen. Kortom, waar gaan jullie naartoe en hoe bereiken jullie dat?  Laat daarbij weten wat je van de ander verwacht.
 • Geef handelingsperspectief
  Het mooiste is natuurlijk direct te inspireren met openingszinnen die de aandacht pakken, met spanningsbogen die je publiek op het puntje van haar stoel laten zitten, met onweerstaanbare voorstellen en -uiteraard- een memorabele afsluiter. Maar… als dit iets te hoog gegrepen is en inspireren niet helemaal jouw ding is, werk dan toe naar een deal. Laat zien wat volgens jou/jullie de volgende stappen zijn en laat ook weten wat je van de ander verwacht. Dit houdt de vaart erin, het laat zien dat jij jouw zaken goed op orde hebt en dat jij van aanpakken weet. Dit neemt een barrière van onzekerheid weg!
 • Staar je niet blind op het ‘perfecte’ voorbeeld
  Laat eens de gedachte los dat presenteren moeilijk is. Of dat je niet de meeste geschikte woordvoerder bent. Probeer het niet zo te doen als die persoon die je zo bewondert, maar werk aan je eigen stijl en maak er jouw verhaal van. Probeer gewoon eens te zeggen waar het jou om gaat. Wat heb je te vertellen, waar geloof je in?
 • Oprechte nieuwsgierigheid
  Bedenk wat je drijft, wat je hebt met het onderwerp? Of als je iets van de bestuurder moet lospeuteren: waar ben je nou zelf (dus niet de OR maar jij als persoon) oprecht en werkelijk nieuwsgierig naar, wat zou je echt willen weten? Hou dat gevoel eens vast tijdens je presentatie. Het levert gegarandeerd andere gesprekken en resultaten op!

Kortom, zorg dat het advies van de OR de bestuurder in beweging brengt. Maak het aantrekkelijk en geef een concreet (handelings)perspectief!

De trainers en adviseurs van Zuidema koppelen inhoudelijk goede adviezen aan het goed presenteren hiervan. Meer weten hoe? Vraag ons eens om een voorstel te doen!

Mail ons
Bel me terug
Bel (033) 434 58 00

neem gerust contact met ons op