Rookruimtes moeten dit jaar gesloten worden – OR denk na over slimme oplossingen!

Het is fijn, wanneer rokers zonder hinder voor anderen een rookplek hebben, toch? Dacht je dat afgeschermde rookruimtes op het werk daarom een goed idee zijn? Vanaf eind van dit jaar mag dat niet meer! Een uitspraak van de Hoge Raad Zaak heeft de zaak in een stroomversnelling gebracht.

Rookverbod voor alle binnenruimtes

In het afgelopen jaar hebben thuiswerken en corona-maatregelen veel aandacht gekregen. Een zaak was onderbelicht: door een uitspraak van de Hoge Raad Zaak moeten instellingen en bedrijven hun afgeschermde rookruimtes gaan sluiten. Hoe goed die technisch ook ingericht zijn (afzuiging, onderdruk), het mag gewoonweg niet meer. Om precies te zijn: er geldt een verbod op rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen per 1 juli 2021; per 1 januari 2022 geldt deze maatregel voor het bedrijfsleven. Let op: het rookverbod voor alle binnenruimtes; niet voor de bedrijfsterreinen.

Roken? Alleen in de open lucht

Er geldt op dit moment een rookverbod op de werkplek, in de horeca en in openbare gebouwen. Alle bezoekers en werknemers hebben volgens de Tabaks- en rookwarenwet recht op een rookvrije omgeving. Nog enkele maanden mag op sommige plekken, in een aparte afsluitbare ruimte, nog wel worden gerookt. In die rookruimte mag niet gewerkt worden, ook niet door de eigenaar.

Versneld aan de bak

Door een uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Clean Air Nederland is bepaald dat het toestaan van rookruimtes in de horeca in strijd is met een WHO-verdrag. Het kabinet heeft vervolgens besloten om het sluiten van de rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen en bedrijfsruimtes te versnellen. Dat betekent dat al deze organisaties aan de bak moeten. De simpelste oplossing is een verbod op roken in alle binnenruimtes, ook de speciaal daarvoor aangewezen (en geschikt gemaakte) ruimtes.

Nadenken over slimme oplossingen

Met het sluiten van alle binnenruimtes is niet alles opgelost. Zo lang er rokers zijn, zullen die op zoek gaan naar een rookplek. Of je het leuk vindt of niet, nadenken over een rookplek blijft verstandig. Want anders gaan rokers een uitweg zoeken, zoals op het toilet roken, of op andere plaatsen. Buiten roken mag nog steeds, behalve op de terreinen van sommige instellingen. Daar zie je dat medewerkers en bezoekers de grens van het terrein opzoeken. Het lijkt aanbevelingswaardig om een overdekte plek buiten te creëren om te kunnen roken. Liever niet te dicht bij in- en uitgangen of in de loop van medewerkers en bezoekers.

De ondernemingsraad moet er ook wat van vinden

Wanneer een besluit genomen wordt over het sluiten of inrichten van rookruimtes binnen of buiten, met eventuele gedragsregels, moet de OR betrokken worden. WOR-artikel 27.1d bepaalt dat een nieuwe of aangepaste regeling in het kader van arbeidsomstandigheden – en daar gaat het hier over – ter instemming aan de OR moet worden voorgelegd. Dus OR: denk er vast over na, ga het gesprek aan, doe voorstellen, maar vooral: kijk realistisch naar een vraagstuk dat misschien niet lekker ruikt, maar toch om een adequate oplossing vraagt!

De adviseurs van Zuidema Personeelsmanagement & Medezeggenschap zoeken altijd een oplossing. Weten hoe? Neem contact met ons op!


Wij zijn experts in besluitvorming

Wij helpen je écht invloedrijk te zijn

Aandacht voor belangen

Goed gevoel voor de praktijk