De kunst van framing en hoe je dit als OR kunt toepassen

Framing is het proces waarbij mensen beïnvloed worden in hun waarneming en het maken van keuzes door selectief betekenis te geven aan woorden en zinnen. Framing komt niet alleen voor in de politiek en publieke opinie. Overal in de communicatie tussen mensen komt het voor. Je kunt je deze techniek ook als OR eigen maken en toepassen.

Wat is framing

Framing is een krachtige overtuigingstechniek die ook door bestuurders bewust of onbewust wordt ingezet.

Met framing stem je jouw boodschap op strategische wijze af op jouw doelgroep. Wanneer je dit op de juiste manier doet, raakt de ander snel overtuigd van jouw boodschap of standpunt. Met frames kun je discussies inkaderen en sturen. Bovendien kun je beelden versterken of verzachten.

Enkele klassieke voorbeelden: een woord als villasubsidie roept een heel ander beeld op dan hypotheekaftrek;  het begrip volksbuurt klinkt een stuk positiever dan achterstandswijk.

Wie begint, die wint

Degene die het initiatief neemt en begint met framen is vaak in het voordeel. Je zet de ander al snel onder druk. Een frame is namelijk heel krachtig en is moeilijk verdedigbaar. Toen Wouter Bos tijdens zijn politieke loopbaan een ‘draaikont’ werd genoemd, leek het erop dat hij niet meer van het negatieve beeld afkwam. Recentere voorbeelden: succestrainer Ten Hag van Ajax als nukkige tukker, DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk als zakkenvuller, de VVD als schandaalpartij met voortdurend integriteitskwesties.

Een frame blijft als het ware plakken. Verdedigen helpt niet, sterker nog: hoe meer je je met argumenten verdedigt hoe meer je juist een frame bevestigt. Het kan voorkomen dat niet jij begint met framing, maar dat de ander je voor is. De andere partij komt dan onverwachts met een frame en confronteert jou er mee. Hoe kun je je dan tegen een frame verdedigen? Of anders gezegd: hoe kun je een frame pareren?

Reframing

Je kunt bij frames van anderen het beste reageren met re-framing. De mooiste voorbeelden kun je halen uit het werk van ‘meester-framer’ Donald Trump. Zelf past hij framing of reframing dagelijks toe met behulp van Twitter. Toen hij door de pers werd aangevallen met suggestieve berichten die schadelijk waren voor zijn imago, pareerde hij deze met het woord: ‘fake news’. In feite is dit een nieuw frame waarmee je het eerdere frame overtreft en waarmee het zijn waarde verliest. Los van je overtuiging of je smaak, het is briljant en effectief.

Zelf framen kun je leren

Het bedenken van een krachtige frames is niet gemakkelijk. Soms bedenk je ze ter plekke. Maar meestal moet je ervoor gaan zitten. Het vereist enige creativiteit en voorbereiding. Dit kun je ervaren tijdens tijdens de beurs OR Live waarin Trainer/Advisuer Bert Fundter de workshop ‘Invloed op besluitvorming – de kunst van framen door de OR’ geeft, gericht op hoe je kunt leren omgaan met framen.

‘Framing’ is een tevens een onderwerp dat zich uitstekend leent voor onze maatwerktrainingen. Wij hebben een interessante module ontwikkeld. Meer weten? Neem contact met ons op!

Mail ons
Bel me terug
Bel (033) 434 58 00

neem gerust contact met ons op